Двете линии, по които Бюджет 2023 може да се провали, са

...
Двете линии, по които Бюджет 2023 може да се провали, са
Коментари Харесай

Бюджет 2023 може да се провали по две линии

Двете линии, по които Бюджет 2023 може да се провали, са ограниченията против сивата стопанска система и несбъдването на оптимистичната прогноза на Министерството на финансите за икономическия напредък. Това мнение изрази пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Финансовият министър вижда огромния късмет за 3% недостиг в преборване на сивата стопанска система . Това бяха ограниченията, против които другият сътрудник в некоалицията се разгласи " срещу ", разясни Николов по отношение на съвещанието на комисията по бюджет и финанси, на което Асен Василев отдръпна поддръжката си за Бюджета.

" Не става дума толкоз за новите разноски - за тях беше ясно, че ще се случат, а по-скоро за измененията в приходните ограничения. Това съумя да разгневи финансовия министър. "

Николов изрази съмнение, че дейностите на ГЕРБ може да са били и за " да опитва здравината на сглобката  – до каква степен могат да бутнат назад ". Според него реакцията на Василев е била много остра и има " червени линии в неговата глава, които не трябва да бъдат преминавани ".

Имаме  груби оценки за сивата стопанска система, само че нямаме реалистична оценка  за нейния размер. Има изказвания за 15, за 25%, означи анализаторът.

Дори Национална агенция за приходите да тръгне доста бързо да гони бизнесите, които не заплащат по банков път или не издават касови бележки, не е ясно дали в идващите няколко месеца ще успеем да преборим този голям сив бранш, разяснява Николов в предаването " Преди всички ". Той изрази  подозрение, че може да се постигне  " този голям резултат ".

Експертът вижда другия огромен риск в Бюджета в заложения стопански напредък. По думите му  прогнозата на финансовото ведомство наподобява пресилена .

Инфлацията или ще се успокои до управляеми нива, или ще отиде до нива на хиперинфлация. По всичко проличава, че сме в първия сюжет.  Няма индикации, че инфлацията е изпусната , уточни още Адриан Николов. По думите му средносрочно обаче тя ще остане висока.

За приемането на Хърватия част от страните в еврозоната бяха изключени от критериите за инфлация.  Възможно е и за България да се случи нещо такова , не изключва Адриан Николов.

" Има  поле за придвижване в границите на тези критерии . Щом го получиха хърватите, стига България да има устойчиво ръководство, което не се е разпаднало в този интервал, има поле за такива събития. "

Ако влезем в Шенген, това би било добър знак и еврозоната да се случи. Именно външнополитическите цели ще са " лепилото, което ще задържи сглобката дружно ", счита Адриан Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР